Johan Winckelmanns död. Olja, Sofie Arfwidson. FOTO: Karin Asmundsson

Kalmar

En styckad konsthistoriker, en stark kvinna som rider rakt ut i framtiden på sin häst, en ängel med regnbågsfärgade vingar. Sofie Arfwidson visar måleri med starka budskap.

I lördags öppnade den allra sista  utställningen, med Sofie Arfwidson och Leif Holmstrand, i Galleri Monica Strandbergs nuvarande lokaler på Slottsvägen i Kalmar. Under sex år har Monica visat samtida konst, och tanken är att hon ska ha galleriverksamhet också i sina nya lokaler, ett stenkast från de nuvarande.

Sofie Arfwidson visar ett figurativt måleri med starka politiska budskap, där hon klart tar ställning för feminismen, för kvinnors rättigheter. Hon använder många och starka färger. Det är lite av sagoboksestetik över hennes bilder men hon drar till och skruvar åt och det blir lite lätt absurt –  och roligt, dramatiskt och blodtörstigt.

Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) var en tysk arkeolog och konsthistoriker. Sofie Arfwidson menar att han helt glömt bort kvinnorna i konsthistorien, och placerar honom i samma fack som Hitler och Stalin, Ku Klux Klan och Islamiska staten.

Försvunna kvinnor

I verket Johan Winckelmanns död har han dödats styckats, tillrättats ich serverats och håller just på bli uppäten, bland annat av en liten tös med blonda flätor.

– Det har funnits många jätteduktiga kvinnliga konstnärer, men de skrevs inte in i konsthistorien. Artemisia Gentileschi är en av dem. Att äta upp någon, att förinta någon helt och hållet  det var vad Winckelmann gjorde när han helt raderade ut en massa människor, det tycker jag är hemskt, säger Sofie.

Gentilischi var en av sin samtids mest framstående konstnärer, men blev sedan ”bortglömd” och så småningom återupptäckt. I Sofie Arfwidsons verk finns många referenser till konsthistorien. Bland hennes favoriterna finns  de italienska renässansmålarna Giotto och Caravaggio. Hon är intresserad av berättelser och myter, och av hur färger påverkar oss.

Verket Pick a dick är inspirerad av konstnärsgruppen Guerilla girls, på vars hemsida man kan hämta och skriva ut bilder på kända och mäktiga mäns kön, som Silvio Berlusconi, Bill Clinton, Slobodan Milosevic och Dominique Strauss-Kahn. Det är män som utnyttjat sina maktpositioner för att utnyttja och förnedra kvinnor. Det kvinnan, som har en svart mask framför ansiktet, håller i handen, liknar dock mest en sparris.

Sofie Arfwidson är utbildad på konstakademierna i Düsseldorf och Berlin, och har nyligen flyttat tillbaka till Sverige. I höst deltar hon i en happening och utställning på Moderna museet i Malmö där konstnärer inför publik ska göra klart andra konstnärers ofärdiga verk.

Sofie Arfwidson ställer ut i Kalmar på Galleri Monica Strandberg i Kalmar.