Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /homepages/24/d281597281/htdocs/contenido/plugins/mod_rewrite/includes/functions.mod_rewrite.php on line 510
Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka, 8 oktober 2016

Sofie Arfwidson ”Nåd”

Uppsala Domkyrka  8 oktober - 18 november 2016

 

Temat för utställningen här i Uppsala domkyrka är ”Nåd”, ett begrepp som öppnar sig för många olika tolkningar. Jesus på korset är central i kristendomens föreställningar om nåd, men nåden kan också ta plats på en flotte i havet och inför dödsögonblicket. Samtidigt är det lätt att glömma att den framförallt finns i helt vardagliga situationer. Och var finns nåden i livet på flykt, från den överfyllda Arken till gränsstationerna idag?

 Jag arbetar ofta med motiv hämtade från Bibelns, sagornas, myternas och populärkulturens värld, gärna på sätt som ifrågasätter konventionella föreställningar om genusroller. Hur kan man ifrågasätta de stereotyper som fortfarande speglas i konsthistorien? Den franska filosofen Hélène Cixous har påpekat att om kvinnor gav sig i kast med att skriva om historien, skulle resultatet bli många överraskningar och annorlunda perspektiv.

 I denna anda prövar jag andra förhållningssätt. Vad händer om kvinnor och män framställs i olika roller? Ett sätt att ta sig ur den tvångströja som stereotyper av manligt eller kvinnligt innebär är att gå till djurvärlden. Här finns ett större frirum och till denna utställning har jag därför även arbetat med djurgestalter, i ett experimenterade med enklare former. 

 

 

 

 

 

 print page